Det pratas ofta om olika kvalitetsklasser, t.ex A+, när det gäller sötvattenspärlor och ädelsten/halvädelsten.

Men hur ska man tolka detta?

  • Sötvattenspärlor delas in i olika grader beroende på kvalitet:

 

Grad

AAAA

AAA

AA

A

Lyster

UtmärktMycket braBraModerat
Fläckfrihet98-100%95-98%80-90%60-70%
JämnhetMycket braBraBraBra
PärlemorMycket tjockMycket tjockMycket tjockTjock

 

  • När det gäller ädelsten/halvädelsten blir det svårare eftersom det ännu inte finns något universalt erkänt graderingssystem förutom för diamanter (och såna ligger ju inte direkt och skräpar i byrålådan, åtminstone inte hemma hos mig) . Ett internationellt arbete har i alla fall påbörjats för att sammanställa ett graderingssystem för alla "färgade" stenar, så förhoppningsvis får vi lite tydligare riktlinjer i framtiden. Utgångsregeln är dock att ju "renare" och "klarare" sten, desto högre kvalitet. Hos vissa stenar har även färgen betydelse då en del nyanser är mer eftertraktade än andra.

 

  • Gradering och klassificering av ädelsten/halvädelsten är en djungel (men en intressant sådan) och det bästa man kan göra för att lära sig mer är att läsa all information man kan hitta och framförallt ifrågasätta det som skrivs. Det är inte alltid man får samma information från alla ställen. Ett bra sätt att sortera ut rätt och fel är att vända sig till de vetenskapliga fakulteterna på olika universitet och söka i deras databaser och register.

 

 

Äkta eller falsk bärnsten?

 

Tyvärr så är det så att de flesta bärnstenar som erbjuds till försäljning inte är äkta utan syntetiskt framställda. Det kan vara svårt att se skillnad med blotta ögat, men det finns några olika sätt att testa äktheten. Det absolut enklaste sättet är att lägga bärnstenen i en saltvattenslösning.

  • Blanda 23 gram salt i 2 dl ljummet vatten. Se till att saltet är helt upplöst. Lägg i stenen i vattnet. Flyter stenen är den äkta, sjunker den så är den oäkta.

 

 

Gör din egen silverputs 

  • Koka en liter vatten, tillsätt 1 matsked salt och 2 matskedar bikarbonat.
  • Lägg en bit aluminiumfolie i en plastbunke och häll i blandningen.
  • Lägg i silverföremålen - efter ett par minuter är de rena och fina! 

 

 

 

Produkter
Övrigt